Welkom bij W.T.O.C.

Wedstrijdverslag

Verslag van de eerste competitiewedstrijd tegen Trynwaldster Boys gespeeld op 2 september

Trynwâldster Boys blijft WTOC gemakkelijk de baas

TRYNWALDEN - WTOC trok zaterdagmiddag met lood in de schoenen naar Trynwâldster Boys, een team dat vooraf gezet werd in het rijtje kampioenskandidaten. De gasten uit Oudwoude en omstreken moesten vanwege blessures maar liefst vier spelers aan de kant houden. Jan Prins, Gosse Tjalsma, Klaas Bosma en Jaap Adema konden niet in aktie komen. Dat de angst gerechtvaardig bleek, werd steeds duidelijker.- Een ongemotiveerd WTOC werd een lesje geleerd

Bovendien waren er de perikelen om de eerder vorige week gestaakte wedstrijd, terwijl WTOC bovendien haar debuut maakte op kunstgras. Aspecten waardoor het team van trainer Henk de Boer niet in haar normale doen kon komen. WTOC wacht als debutant een zwaar jaar, maar heeft zeker meer in haar mars, dan men zaterdag liet zien. Trynwâldster Boys weet Oane Rijpma lang aan de kant vanwege een blessure en haalde mede daarom Thomas de Vries maar weer eens van stal. Trynwâldster Boys verwachtte waarschijnlijk een tot de tanden gemotiveerd WTOC, maar achteraf bleek de harde wind, meer tegenstanders dan de spelers van de gasten. De thuisclub was vanaf het beginsignaal de meerdere van de twee, maar begon ook rommelig. In de beginfase liep het bij beide teams zeer slecht, het was steeds weer zoeken, waardoor er veel foute passes kwamen en het onbegrip steeds groter werd. De eerste dreiging kwam van Jan W. Prins van WTOC, maar meer dan wat dreiging was het ook niet. Na ongeveer twintig minuten kwam het eerste hoogtepunt in de wedstrijd. Op rechts mocht Paul Westra vrijwel ongehinderd zijn tegenstander uitspelen en kon van dichtbij een pass op maat geven aan Reinier van der Steege die met een strak schot Foeke Dijkstra kansloos liet. Het was een eerste indicatie van het ontbreken van zelfvertrouwen en motivatie van WTOC, Westra had nooit die ruimte mogen krijgen in dit door Jan Wagenaar uit Zwaagwesteinde geleidde duel. De arbiter had een makkelijke middag.

Ook na de achterstand ging het heilige vuur van de wilskracht bij WTOC niet branden. Men bleef door gaan met het gezapige voetbal, hetgeen twee minuten later de 2-0 opleverde voor Trynwâldster Boys. Paul Westra kon na een schitterende steekpass vrij door het hart van de verdediging van WTOC lopen en het karwei keurig afmaken, waardoor de wedstrijd eigenlijk binnen twintig minuten gespeeld was. Een schitterende vrije trap van Sjoerd-Bauke Plantinga had als eindstation de lat boven doelman Foeke D. Dijkstra, waarna Paul Westra en Reinier van der Steege elkaar in de weg liepen om de rebound simpel binnen te tikken. Vanaf dat moment was Trynwâldster Boys nog meer de baas, toonde men aan dat er voldoende voetballende kwaliteiten zijn, maar zette daarentegen te weinig druk naar voren. De opbouwende bal ging vaak over te veel schijven, waardoor de verrassing uitbleef.

Trynwâldster Boys was na de hervatting duidelijk gretiger en liep over WTOC heen, dat zich alleen maar kon beperken tot verdedigen. WTOC verloor de slag op het middenveld, waardoor de voorhoede niet bereikt kon worden. Een vrije trap van Berend Jan Prins die een half metertje overging, was één van de sporadische hoogtepunten. De thuisclub zette de duimschroeven aan en drukte WTOC in de eigen verdediging. WTOC dat eigenlijk alle medewerking gaf en geen moment de indruk vestigde er nog in te geloven of voor te willen gaan. Zonder strijd liet men zich naar de slachtbank leiden, waarbij de gasten het geluk hadden dat ook bij de thuisclub de vorm deels nog ontbrak. Een prima combinatie tussen Gerrit Sjoerd Plantinga en Jakob Wijbenga had beter lot verdiend, terwijl Paul Westra een meer dan honderd procent kans niet wist te verzilveren.

De verdedigers van Trynwâldster Boys mochten steeds meer opkomen, omdat ze geen tegenstanders meer tegen kwamen. De pass op Reinier van der Steege was van geraffineerde eenvoud en betekende dat de thuisclub de score opvoerde, ondanks protesten van WTOC kant voor buitenspel. Arbiter Wagenaar negeerde het vlagsignaal voor buitenspel van zijn assistent. Vanaf dat moment ging de thuisclub de druk nog meer opvoeren, bracht een aantal jonge, talentvolle spelers in, voor onder anderen de moe gestreden Thomas de Vries. Een van die jonge talenten Fedde Durk Kingma speelde nog een hoofdrol bij een drietal fraaie akties. Bij zijn eerste doorbraak stuitte hij nog op doelman Foeke D. Dijkstra.

Twee minuten na de eerste doorbraak ging de jonge Fedde Durk Kingma andermaal op avontuur. De kwaliteit van het shirtje van Kingma werd door aanvoerder Wiebren Lieuwes aan een nadere test onderworpen en in orde bevonden, rijp voor een strafschop aldus de leidsman. Een terechte beslissing, hoewel anderzijds zwaar. Het shirtje trekken van Lieuwes haalde Kingma echter uit zijn balans. De bal kwam op de stip, waarna Paul Westra wel raad wist met dit buitenkansje en loepzuiver de strafschop binnen schoot, 4-0.