Welkom bij W.T.O.C.

Verslagen

 

WTOC handhaaft zich met ruime zege

Op een zonovergoten Sportpark De Wygeast wist WTOC zaterdag met ruime cijfers te winnen van het al gedegradeerde VIOD, waardoor het ook volgend jaar in de vierde klasse uitkomt. Tevens ging de derde periodetitel maar net aan de neus van de ploeg uit Oudwoude voorbij. De aanstelling van interim-trainer Sije Visser in januari kan daardoor achteraf dan ook als een goede zet van het WTOC-bestuur worden gezien.

WTOC leek in het begin van de wedstrijd niet goed te beseffen wat die middag op het spel stond. Immers, veilig was de ploeg nog niet. Als er niet werd gewonnen van VIOD en als Anjum van Rijperkerk wist te winnen, zou WTOC nog nacompetitie voor klassebehoud moeten spelen. Verwacht mocht dus worden dat de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal alles op alles zou zetten om een goed resultaat neer te zetten. Maar verder dan wat speldenprikjes kwam het in het begin niet. VIOD werd wel enigszins onder druk gezet, maar de gasten slaagden er vrij eenvoudig in die te weerstaan. En het was ook VIOD dat na een kwartier de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg toen Martin Dijkstra een voorzet van rechts ineens op de slof nam, maar net iets te hoog mikte. Dit was echter niet het sein voor WTOC om de zaken serieuzer aan te pakken. De thuisploeg was beter, had de zaken onder controle, maar op het veldspel was nog veel aan te merken. Maar ineens, zo na een half uur spelen, regen de kansen zich aaneen voor WTOC. Een schot van Ljipke Zijlstra vloog nog ruim over het doel van Martinus Visser, maar bij de volgende aanval moest Visser toch gestrekt naar de hoek om een uitstekend schot van Tjeerd van der Land corner te tikken. Het gevaar voor VIOD was hiermee niet verdwenen, want uit diezelfde corner kreeg Ljipke Zijlstra nog een goede kans, maar hij wist de bal niet langs de keeper te werken. Vlak daarna was het Tiede Auke Dijkstra die zich op links knap vrijspeelde en een goede voorzet gaf op de inkomende Klaas Bosma. Deze kon bij de tweede paal binnentikken, maar mikte net naast. Het was echter uitstel van executie voor VIOD, want uit de volgende aanval kopte Tiede Auke Dijkstra bij de tweede paal een voorzet van Berend Jan Prins heel rustig tegendraads in, waardoor Martinus Visser op het verkeerde been werd gezet en de bal heel langzaam langs hem heen het doel in stuiterde. VIOD kreeg amper tijd deze tegenslag te verwerken, want nog geen twee minuten later had Gosse Tjalsma al voor de 2-0 gezorgd. Na een vloeiende aanval, die begon met een mooie lange pass van laatste man Eelke Merkus, belandde de bal in de voeten van Tjalsma. Deze draaide, met de rug naar het doel toe, knap weg bij zijn directe tegenstander en schoof de bal met links in de verre hoek. De overwinning leek hiermee een feit, omdat het al gedegradeerde VIOD de moed leek te hebben opgegeven. Toch moest keeper Foeke Durk Dijkstra nog eenmaal handelend optreden toen kort voor rust Bouke Visser alleen op hem afkwam. Dijkstra verkleinde zijn doel goed, waardoor de Driesumer spits de bal aan de verkeerde kant van de paal plaatste en de ploegen met 2-0 de rust ingingen.

            Na de rust keerden Wiebren Lieuwes en Bert Bosgraaf niet meer terug uit de kleedkamers. Gosse Hoekstra en Sas van der Velde waren hun vervangers. Het spelpeil was na rust niet al te hoog, maar dit werd gecompenseerd door het aangename weer en een flink aantal kansen voor de thuisploeg. Meteen de eerste kans was raak, toen een mislukt schot van Tjeerd van der Land voor de voeten belandde van Berend Jan Prins, die, alleen voor de keeper, zeer beheerst afrondde. Prins zorgde even later bijna voor de 4-0, maar zijn schot zeilde net voorbij de kruising. Ook het machteloze VIOD deed nog even van zich spreken, maar had daar een verkeerde terugspeelbal van Tjeerd van der Land voor nodig. Eelke Merkus was echter attent en corrigeerde op het nippertje de fout van Van der Land. Aan de andere kant had Tiede Auke Dijkstra een paar kansen om de score uit te breiden. Eerst wist hij alleen voor de keeper niet te scoren en niet veel later verdween een volley van hem net over het doel. Ook Tjeerd van de Land testte met een goed schot nog een keer keeper Visser van VIOD. Met nog een kwartier te gaan belandde een voorzet van Van der Land bij Tiede Auke Dijkstra, die daarop de keeper omspeelde en de bal in het doel schoof: 4-0. WTOC en VIOD speelden hierna een tempo lager, al ontstonden aan beide kanten nog enkele kansjes. Grensrechter Piet Meerstra zorgde in het restant van de wedstrijd nog voor de meeste opwinding, toen hij meende te moeten gaan liggen zonder dat er een tegenstander in de buurt was. Gelukkig bleek hij de wedstrijd te kunnen voortzetten. In de slotminuut hadden Tiede Auke Dijkstra (na een prima pass van Gosse Tjalsma) en Klaas Bosma de score nog een hoger aanzien kunnen geven, maar keeper Visser wilde daar niet aan mee werken, zodat WTOC met een 4-0 zege zorgde voor een verlengd verblijf in de vierde klasse KNVB. Omdat SC Berlikum van RWF wist te winnen, bleef de derde periodetitel buiten bereik. Daar werd in Oudwoude niet te lang om getreurd, want het hoofddoel van na de winterstop, lijfsbehoud, was onder leiding van Sije Visser behaald. Volgend seizoen mag de nieuwe trainer Henk de Boer proberen deze prestatie te verbeteren.