Welkom bij W.T.O.C.
Nieuws

Verslag van de wedstrijd Kollum 1-WTOC 1, gespeeld op 9 april 2005

WTOC neemt revanche op Kollum

In een derby doet alleen de uitslag er toe en die was deze keer in het voordeel van WTOC. Voor de vierde maal vertrok WTOC met de punten uit Kollum. De oranjehemden wonnen op eigen veld slechts één keer maar waren in Oudwoude vaker de sterkste. Deze historische gegevens zeggen meer dan huidige stand in de competitie.

De thuisspelende club maakt het spel en de tegenstander maakt de doelpunten. Eerder in het seizoen kreeg WTOC in eigen dorp het deksel op de neus, met name door uitstekend keeperswerk van Dirk Wiersema. Vanmiddag was het Kollum dat het spel maakte maar aanvallend te weinig kon brengen en daardoor geen punten pakte. Waar het Kollum voor de winterstop nog wel eens mee zat, daar verlopen de wedstrijden momenteel een stuk moeizamer. Een cruciaal moment in de wedstrijd was de 0-1 voor WTOC na twintig minuten. Op de vleugel werd Douwe Gietema eruit gelopen en de voorzet kwam bij Klaas Bosma. Hij leek de bal niet goed mee te krijgen maar dankzij zijn arm kon hij alsnog doeltreffend uithalen. Alleen een opzettelijke handsbal is strafbaar, voordeel halen uit het onopzettelijk spelen met de arm is toegestaan. De WTOC-speler had de schijn tegen omdat een beweging naar een wegspringende bal snel is gemaakt en dat leek nu het geval. Bij twijfel mag een fluitsignaal worden verwacht en zeker in zo'n gevaarlijke situatie. De frustratie van doelman Dirk Wiersema, waarvoor hij een gele kaart kreeg, was wel begrijpelijk. Hij is al lange tijd moeilijk te passeren maar kreeg na de onbegrijpelijke strafschop van vorige week opnieuw een dubieuze treffer om de oren.

WTOC deed in de beginfase goed mee met de thuisclub en zat na die treffer natuurlijk uitstekend in de wedstrijd. Het was nu aan Kollum om het spel te maken. Dat lukte redelijk maar het leverde geen grote doelkansen op. Melle de Boer, terug van een blessure, was twee maal het dichtst bij de gelijkmaker. Na een klein half uur prikte hij de bal net langs de verkeerde kant van de paal in het zijnet na een combinatie rond het zestienmetergebied. Vijf minuten voor rust was er mooie aanval over links via Enno Mook en Adrian Heslinga en zag De Boer zijn inzet door de doelverdediger verwerkt worden tot hoekschop. Daaruit kreeg Enno Mook een kopkans maar opnieuw stond WTOC-
doelman Foeke Durk Dijkstra goed opgesteld. En zo kreeg Kollum nog wat halve kansen waarbij een beetje geluk nodig is.

Na de pauze daalde het niveau van de wedstrijd. WTOC hoefde niet en kon wachten op counters. Het is voor Kollum geen excuus dat de tegenstander zich terug laat zakken want zo werkt het spelletje. Meteen na de rust was er een goede kans voor Adrian Heslinga. Hij kwam niet helemaal goed uit om lekker uit te halen en zijn schot was dan ook te hoog. Rond het uur kwam WTOC er een paar keer gevaarlijk uit. De defensie van Kollum was niet alert genoeg en Tiede Auke Dijkstra was er als de kippen bij om de score te verdubbelen. Bijna verdween een minuut later de 0-3 in de korte hoek. Dit bleef Kollum bespaard en in de tegenaanval legde Adrian Heslinga op maat voor op Enno Mook die in kansrijke positie net naast schoot. De wedstrijd leek dus helemaal los te komen maar dat viel tegen. Uit hoekschoppen kon Kollum wat gevaar stichten en dat was het dan. Ook Jelmer van der Heide is terug van een blessure en hij verving Ronald Sonneveld.

De grootste en tevens laatste kans op de aansluitingstreffer was voor Wietse Planting. Na voorbereidend werk van Enno Mook en Marcel van Malsen werd Gerton de Hoog gevaarlijk. Hij werd licht gehinderd en dit werd door arbiter D. Zijlstra uit Mantgum toch wel zwaar bestraft met een strafschop. Eindelijk eens een meevaller voor Kollum, ware het niet dat Planting het doel vanaf de stip te hoog zocht.

En zo hebben Kollum en WTOC elkaar dit seizoen verslagen in wedstrijden met een onverwacht scoreverloop. Doelpunten maken is de essentie van voetbal dus wellicht kan worden gesteld dat Kollum de slimste en dus beste was in Oudwoude en dat het in deze returnwedstrijd andersom was.